De een wil exoten zo grondig mogelijk uitroeien, de ander laat ze liever gewoon hun gang gaan. Volgens Aaldrik Pot is de oplossing zelden zo simpel.

De wereld van exoten is rommelig en ingewikkeld. Over de wolf hoor ik mensen soms verkondigen dat ze die een ongewenste exoot vinden, over de fazant dat ze die steeds meer missen. Vreemd, want de wolf is van oorsprong inheems en werd hier door de Nederlandse bevolking uitgeroeid. En Vogelbescherming noemt de fazant op haar website weliswaar een beschermde inheemse diersoort, maar dat klopt eigenlijk niet. De Romeinen hebben het hoen rond het begin van de jaartelling naar West-Europa gehaald. Daarvoor leefde de fazant enkel in het gebied tussen de Kaukasus en Zuidoost-Azië.

Vraag het een geleerde en die vertelt je dat een exoot een organisme is dat door toedoen van de mens is terechtgekomen op een plek waar hij in de historische tijd (het holoceen) van nature niet voorkomt. Nederland…

Trefwoorden