In deze tweewekelijkse wisselcolumn schrijven hoofdredacteur Bente van Leeuwen en adjunct-hoofdredacteur Tjesse Riemersma over wat hen bezighoudt in en om het noordelijke landschap.

Elektriciteit is net een lieve vader. Hij ziet dat je moe getrapt bent en legt zijn hand in je rug. En omdat hij zo lief is, telt Nederland onderhand al 5 miljoen elektrische fietsen. Eén daarvan scheurde mij vanochtend voorbij, bestuurd door een tiener op weg naar school.

Elektriciteit schiet te hulp als je gepest wordt. In Ulft ontwikkelde het bedrijf Tibach een nieuwe manier om de invasieve Japanse Duizendknoop te bestrijden. Eerst maait het de plant weg, dan steekt het zogeheten ‘vrieslansen’ de grond in. Die worden vervolgens gekoeld tot een temperatuur van 35 graden onder nul, waardoor de wortels bevriezen en de plant sterft. Naast de koelinstallatie staat een aggregaatje te loeien om de koeling van stroom te voorzien.

Elektriciteit weet ook alles. Het datacenter van Google…