In deze tweewekelijkse wisselcolumn schrijven hoofdredacteur Bente van Leeuwen en adjunct-hoofdredacteur Tjesse Riemersma over wat hen bezighoudt in en om het noordelijke landschap.

Ik wil meer lezen, minder denken, een tuin kopen en vaker sudoku’s doen. Ik ben een nieuw mens. Of naja, ik ben terug van vakantie en heb een heleboel voornemens meegenomen.

Vier weken lang was ik in Noorwegen. Dat bleek genoeg tijd en afstand van mijn dagelijks leven om me te inspireren tot allerlei nieuwe leefregels die ik nu, met elke dag dat ik thuis ben, hoe krampachtig ik ze ook probeer vast te houden, door mijn vingers voel glippen.

Misschien zou ik makkelijker dat nieuwe mens kunnen worden als Nederland wat meer op Noorwegen zou lijken. Want het was niet alleen de tijd en afstand die wat met me deed, het ruige landschap en de vrijheid die ik daarbij voelde droegen minstens net zo bij.

Nu maak ik me geen illusies; ik begrijp dat we geen fjorden kunnen maken in Friesland…