In een tijd waarin de toekomst centraal staat, verkent Kim van Dam verschillende visies op 2050. Van AI-gegenereerde toekomstbeelden tot een groenere wereld met natuurlijke rechten, nodigt Kim ons uit om tegelijkertijd een ‘old school’ benadering te gebruiken.

Hoewel niemand in de toekomst kan kijken, kan het geen kwaad af en toe de glazen bol er eens bij te pakken. Nadenken over de toekomst is natuurlijk van alle tijden, maar toevallig of niet: voor mij kwam de toekomst de laatste tijd wel heel erg vaak voorbij. Het ging dan wel om een heel specifieke toekomst, namelijk die van 2050. Dat heeft alles te maken met de klimaatdoelstellingen: tegen die tijd moeten we immers CO₂ neutraal zijn. Niet voor niets dus dat we vaak gevraagd worden om ons af te vragen hoe 2050 er dan uit gaat zien, vooral ook om te bepalen wat we dan allemaal nog moeten doen.

Zo was ik een tijdje geleden met een groep onderzoekers bezig om na te denken over hoe onze toekomstige duurzame leefomgeving er uit zou zien in 2050. Onze teksten werden door ChatGPT gehaal…