Vroeger vrolijkte ze op van een warme zomerdag, maar tegenwoordig wordt Nb-hoofdredacteur Bente van Leeuwen er maar nukkig van. Is het nog logisch dat we bloedhete dagen hoge weercijfers geven?

1998 is mijn geboortejaar. Ik lachte altijd en huilde nooit, waardoor mijn moeder mij haar Zonnekindje noemde. Misschien was het daarom dat dat jaar de zon goed scheen.

De hoge temperaturen in de lente braken tal van records. 35 graden Celsius was in 1998 de hoogst gemeten temperatuur in Nederland. Dit jaar is de 39.5 graden aangetikt, maar een record was het niet. 2019 staat op de eerste plek, met een temperatuur van 40.7 graden.  

Hoewel ik me de zomer van 1998 natuurlijk niet kan herinneren, kan ik me wel een voorstelling maken van hoe er toen tegen die warmte aan werd gekeken. Voor mijn gevoel is dat namelijk heel lang gelijk geweest, tot een paar jaar geleden.

Toen ik op de basis- en later de middelbare school zat, was een warme dag iets speciaals. Een uitzondering. Het v…

Trefwoorden