Noorderlicht-curator Wim Melis spiegelt de thema’s in Noorderbreedte aan gebeurtenissen en plekken elders.

Het Noord-Friese waddeneiland Sylt is zo populair geworden dat huizen er onbetaalbaar zijn en de oorspronkelijke bevolking heeft moeten plaatsmaken voor toeristen en Duitsers met een tweede woning. Daarmee is het een thuis geworden voor de jetset, op wie het werkt als een magneet omdat het met zijn adembenemende natuur met fraaie stranden en duinlandschappen beantwoordt aan het ideaalbeeld van hoe natuur eruit hoort te zien.

Ieder jaar kiezen jonge vrijwilligers voor een tussenjaar op Sylt. Zij leven er daadwerkelijk ín de natuur en ervaren haar ten volste. In contrast met de welvarende eilandbewoners leven zij eenvoudig. In kleine groepen werken zij actief aan het behoud van het kwetsbare landschap, geven voorlichting en stimuleren debat, onderling en met bezoekers. Zij behoren tot de generatie die zich het scherpst bewust is van een erfenis waarin economie, toerisme en consumptiemaatschappij de natuur hebben uitgeput. Deze jongeren belichamen de wens tot een andere omgang met onze natuur en staan symbool voor de zoektocht naar een nieuwe essentie. In Singularity verbeeldt de Duitse fotograaf Jan Stradtmann hen en hun tijdelijke microcosmos. Groepsportretten gaan samen met beelden van locaties op het eiland, waarvan sommige een herkenningspunt vormen terwijl bij andere de plek en tijd bewust een mysterie blijven.