Een complete reset. Dat was het voor Orel Scheinin (27) toen hij in Leeuwarden neerstreek.

De Israëliër kwam twee jaar geleden naar de Friese hoofdstad voor de driejarige bachelor Global Responsibility and Leadership van het University College Fryslân, onderdeel van de Universiteit van Groningen. Hij voelt zich een vreemde eend in de bijt in zijn nieuwe omgeving. In zijn vaderland heeft hij eerst drie jaar verplicht in militaire dienst gezeten, daardoor is hij relatief oud. Scheinin heeft ook het idee dat zijn studiegenoten hem gek aankijken om zijn typisch Israëlische manier van zichzelf presenteren: luid, emotioneel en expressief. Hij voelt zich in de Friese hoofdstad totaal teruggeworpen op zichzelf, maar vindt in zijn studiegenoten en mede-lhbti’ers Evy en Rosalie gelukkig soulmates.
Op zijn negentiende is Scheinin als homo uit de kast gekomen. Laat voor Nederlandse begrippen, weet hij, maar vroeg voor Israëlische. Zijn land – in elk geval de streek waar hij opgroeide – loopt in de acceptatie van lhbti’ers ver achter op bijvoorbeeld Nederland. Zelf worstelde hij lang met zelfhaat om zijn geaardheid.

Hij was bang uit huis gezet te worden toen hij zijn ouders de boodschap bracht dat hij niet op vrouwen valt. Zó erg was het niet, wel merkte hij duidelijk dat zijn moeder moeite had met zijn bekentenis. In Nederland sloot hij zich aan bij de LGBTQI+community. Hij ontdekte de ballroomscene en maakte prides mee, in Leeuwarden en in Amsterdam.
Mindblowing allemaal.
Scheinin heeft naast de studie een baan in Israël. Op afstand werkt hij voor een bedrijf dat in kaart brengt hoe effectief, integer en verantwoord non-profitorganisaties opereren. Naar Israël zelf hoeft hij niet meer zo nodig terug. Om de haverklap laait de oorlog er op en de spanning daarover is overal te voelen. Scheinin roemt de sfeer in Nederland: vooruitstrevend, liberaal; je mag zijn wie je wilt zijn.
In militaire dienst stuitte hij op een mogelijkheid Europeaan te worden. In 2013 besloot de Portugese regering paspoorten toe te kennen aan de nazaten van de tienduizenden Joden die koning Emanuel I eind vijftiende eeuw het land uit had gejaagd, in een tijd waarin antisemitisme hoogtij vierde in Portugal.
Scheinin heeft al zijn spaargeld gestoken in zo’n Portugees paspoort. Niet alleen vergroot het document zijn kansen op een Europese toekomst, zijn studie wordt ineens ook een stuk goedkoper. EU-ingezetenen betalen rond de vierduizend euro collegegeld voor de bachelor Global Responsibility and Leadership, niet-Europeanen drie keer zo veel.

Met Evy en Rosalie maakte hij voor de studie een film van bijna anderhalf uur over queers in Amsterdam. Die komen uit verschillende landen en vertellen hoe Amsterdam hun leven heeft veranderd. De meesten voelen zich vrijer en gelukkiger dan eerst.
Als dit verhaal verschijnt woont Scheinin zelf ook in Amsterdam. Deze zomer is de Leeuwarder student verhuisd. Hij hoopt het derde en laatste jaar van de bachelor in te vullen met vakken aan de Universiteit van Amsterdam. Een wat onverwachte zet, maar Leeuwarden past hem toch niet goed genoeg. De stad is vriendelijk en overzichtelijk, dat staat hem aan. Maar het is er naar zijn smaak te heteronormatief en te weinig internationaal. Net als de personen die in zijn film aan het woord komen, heeft Scheinin voor zijn ontwikkeling en welbevinden nightlife nodig, queer-elementen en een levendige LGBTQI+community. In Leeuwarden vond hij maar één gaycafé. Bubbles.

Orel Scheinin (27)
Geboren
7 januari 1995 in Petach-Tikva (Israël) als helft van een jongenstweeling
Is student bachelor Global Responsibility and Leadership aan University Campus Fryslan in Leeuwarden
Noorderling van augustus 2020 tot augustus 2022
Woonde in Leeuwarden met studievriendin Evy (22)
Kwam uit Tel Aviv

Nieuwe Noorderlingen

Waargebeurdeverhalenschrijver Ellis Ellenbroek onderzoekt hoe het nieuwkomers in het Noorden vergaat.