Mooi en lelijk kunnen naast elkaar bestaan. Kijk maar naar Hoogeveen, waar Bente van Leeuwen opgroeide. Het is er prachtig, zolang je maar weet hóe ernaar te kijken.

‘Ik ben opgegroeid op Siberië’, antwoord ik als mensen mij vragen waar ik vandaan kom (ja, ‘op’ en niet ‘in’, al is het geen eiland). Na een glazige blik voeg ik toe: ‘een gehucht net buiten Stuifzand, in Zuid-Drenthe’. Pas als mensen dan nog doorvragen vertel ik dat het een dorpje aan de rand van Hoogeveen is. Stom eigenlijk, ik heb zulke fijne herinneringen aan mijn jeugd in Hoogeveen. Waarom die omweg?Het beeld dat mensen soms van Hoogeveen hebben, past niet bij mijn mooie herinneringen, dus roep ik dat beeld niet graag bij anderen op. Dat beeld ga ik proberen te weerleggen, want dat verdient Hoogeveen. Als je goed genoeg kijkt, is het namelijk een prachtig stukje Noord-Nederland.

Reputatie

Persoonlijke verhalen en ervaringen kleuren het beeld dat jij, als individu, hebt van e…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.