In augustus 2019 was er paniek: het karakteristieke huis van Laurens Mengerink aan de Kollerijweg 10 te Woltersum dreigde voorover te vallen. Er kwamen stutten om de hoge voorgevel te zekeren. Mengerink heeft inmiddels de 170e expert ontvangen die zijn huis bekijkt en beoordeelt. We zijn drieënhalf jaar verder en nog steeds is onduidelijk hoe zijn huis veilig gemaakt zal worden.

Mengerink woont tegenover de molen Fram in de rentenierswoning van de molenaar. De bekende Groninger architect Oeds de Leeuw Wieland tekende het in 1904. De voorgevel is asymmetrisch – dat past goed in dit eigenzinnige dorp. Boven de drie voorramen torenen sierlijke wenkbrauwen en hoog daarboven, ongewoon hoog, loopt de goot. 

Door de aardgaswinning worden bijna alle huizen in dit dorp gesloopt en verrijzen er nieuwbouwhuizen. De tijdlagen die je hier eerder zag in de bebouwing worden daarmee weggevaagd uit het dorpsbeeld. Soms wordt een nieuwe gevel gebouwd in de vorm van de oude – als een replica. De vraag is of de bijzondere gevel van Laurens standhoudt. Of komt hier ook een nieuw huis?

Te lang

Dianne Maas-Flim, bouwmeester versterking, bemoeit zich persoonlijk met deze vas…