‘Groningen’ schrijft geschiedenis. Maar welke? Zestig jaar geleden was de gasvondst reden voor klaroengeschal waar het hele land achteraanliep. De laatste tien jaar hebben de aardbevingen dat in een ander licht gezet. Maar het verhaal kantelt nog veel verder.

Op de gangen van het Bushuis aan de Kloveniersburgwal waar de vakgroep Milieu en Maatschappij van de UvA huist, gaat Groningen flink over de tong. Hoe zal de aardgaswinning in de geschiedenisboeken belanden? Als ‘een zegen voor het land met aardbevingen als schaduwkant’, of als ‘bestuurlijk aangejaagde plundering van de rijkdommen van de aarde met een klimaatramp als gevolg’? 

De weerslag van de gesprekken tussen wetenschappers vind je wekelijks terug in Tot op de Bodem. Nee, niet de rubriek van Arjen Lubach – hoe leuk en degelijk ook – de blogserie van de UvA is grondiger en zeer het lezen waard. Elke week reflecteert een wetenschapper vanuit zijn eigen vakgebied op ‘Groningen’. Dat kan gaan over het koloniale verleden, het kapitalisme en fossiele verslaving, onderdr…