Het boegbeeld van het gasverzet, dat was Annemarie Heite uit Bedum. Nu is ze in dienst van de Nationaal Coördinator Groningen.

Afgelopen zomer verscheen Annemarie Heite (52) voor de enquêtecommissie gaswinning. Anderhalf uur lang blikte ze terug op de moeizame route van de eerste scheuren in de monumentale boerderij van haar gezin tot aan de verhuizing naar een nieuw huis op dezelfde plek. In geuren en kleuren schetste Heite de taaie onderhandelingen op kantoor bij de dure advocaten van Shell op de Zuidas. Twee maanden na het verhoor kondigde ze aan in dienst te treden bij de Nationaal Coördinator Groningen.

De Bedumse verraste vriend en vijand met haar baan – manager HR – bij de overheidsorganisatie die primair belast is met de versterkingsoperatie in Groningen. Heite die zoveel mensen zag die geplet waren door het systeem, die daar zelf van weet mee te praten, die in interviews bezwoer ‘van niemand’ te zi…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.