Het beheer van de Waddenzee staat al decennia te boek als een lappendeken van bevoegdheden die de al broze natuur slecht beschermt. In dat licht opperen sommigen dat het Wad een eigen rechtspersoon zou moeten worden. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Na een verschrikkelijke overstroming in het jaar 1219 waarbij tienduizenden om het leven kwamen, verklaarden de Friezen bij de Opstalboom de oorlog aan de zee. Ze zouden een dijk opwerpen, zo hoog en sterk dat de vloed nooit meer de dorpen zou bereiken. En iedereen die bij de dijk woonde, werd verplicht die te onderhouden. De Waddenzee werd na dat moment gestaag ‘een symbool van wat te bevechten, te overwinnen en dus te verachten was’, schrijft Mathijs Deen in De Wadden, een geschiedenis.

Zo’n acht eeuwen later kunnen we wel stellen dat de Waddenzee die oorlog aan het verliezen is en de vogel en vissen in groeiende aantallen deserteren. ‘Het gaat niet goed genoeg met de natuur in de Waddenzee’, erkende minister Van der Wal-Zeggelink voor Natuur en Stikstof voor de kerstvakantie in e…