Archeoloog en landschapshistoricus Mans Schepers is bang dat er 'plattelandblindheid' is ontstaan: mensen weten niet wat er gebeurt en zien het belang er onvoldoende van in. Kijk eens wat vaker om je heen en probeer verschillende plant- of koesoorten te herkennen, tipt hij.

‘Waarom zou je dat in godsnaam willen weten?’ De uit Utrecht afkomstige eerstejaarsstudente kon haar aan ontsteltenis grenzende verbazing niet onderdrukken. Gaat die man ineens een enthousiast gesprek aan met een van haar jaargenoten over de verschillende typen koeien die we tijdens de wandeling tegenkomen! Werd niet juist deze man geacht haar wezenlijke dingen bij te brengen de komende jaren? ‘Zijn dit wel mijn soort mensen’, leek ze zich af te vragen, toen ook andere studenten zich moeiteloos in het gesprek mengden.

Om een paar typen koeien uit elkaar te kunnen houden hoef je zelf geen boer te zijn. Ben ik ook niet. Je moet je bij mijn koeienkennis dan ook weer niet al te veel voorstellen. Holstein-friesian, blaarkop, lakenvelder, brandrood rund, Belgische blauwe, limousin. H…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden