Wijkvernieuwing gaat vaak over grote woorden zoals sloop-nieuwbouw, klimaatadaptatie en koppelkansen. Robin Kramer, antropoloog en programmamaker in de stad Groningen, vraagt zich af wat ervoor nodig is om de kleine woorden terug te brengen in de wijk. Een korte groet ‘hoi’, hoe verwerk je die gemoedelijkheid in je uitvoeringsprogramma?

Voordat ik het weet heb ik mijn vinger al opgestoken. ‘Morgen’ zei ik tegen de meneer die voor zijn huis een shagje aansteekt. ‘Moi’ antwoordt ie vriendelijk. Ik fiets door naar mijn werk in de Oosterparkwijk. Een klein gebaar; een interactie van negen letters. En toch deed het me goed. 

Ik kom uit Drachten, een middelgroot Fries dorp dat, volgens sommigen, een stad had moeten zijn. Groot genoeg om niet iedereen te kennen, klein genoeg om de mensen in de buurt te groeten. Nu woon ik in Groningen stad, en daar groeten mensen elkaar beduidend minder. Als ik iemand in het centrum van de stad groet kijken de meeste mensen verschrikt op uit hun gedachten. Alsof ik iets van ze nodig heb: kleingeld, weg naar de Martinitoren, telefoonnummer, ruzie? 

Men…

Trefwoorden