Er staan vuurtorens in alle Nederlandse Waddenprovincies: zowel op de eilanden als op het vasteland. Behalve in Groningen. Daar is geen enkele vuurtoren te vinden. Waddencorrespondent Sanne Meijer vraagt zich af waarom dat is.

Op alle (bewoonde) Waddeneilanden staan vuurtorens. Iconische bouwwerken, al eeuwenlang bakens van licht en herkenning en nu ook toeristische trekpleisters. Op het vasteland staan hier en daar eveneens vuurtorens – soms nog in gebruik, vaak niet meer. Bekende vuurtorens langs de Waddenkust zijn bijvoorbeeld de Lange Jaap in de Huisduinen in de Kop van Noord-Holland en de witte vuurtoren van Harlingen. De enige Nederlandse Waddenprovincie zonder vuurtoren is Groningen. Niet op een eiland, noch langs de kust. Maar dat was niet altijd zo.

Emder Kaap

Op het Groningse Waddeneiland Rottumeroog staat de Emder Kaap, gebouwd in 1883. Dit 21 meter hoge gietijzeren bouwwerk is het meest noordelijke rijksmonument van Nederland. Nadat een kleinere lichttoren op het eiland was afgebroken, werd…