In De Sollicitant schrijft filosoof en publicist Bram Esser bedrijven en instellingen een (open) sollicitatiebrief op bestaande en niet-bestaande vacatures.

Zo solliciteert hij op functies als leerling-glazenwasser, buschauffeur te Leiden, hulpboswachter Staatsbosbeheer of professional apologizer van Willem Alexander. Hij begint een brief vaak met allerlei nét-niet of nét-wel ter zake doende kennis en levenservaring. Hij geeft ongevraagd advies over de bedrijfsvoering, trekt vervolgens de functie waarop hij solliciteert in twijfel, of verzint al schrijvend een nieuwe. De ontvanger van de sollicitatiebrief reageert vervolgens onthutst of geanimeerd, soms zelfs ronduit beledigd en afwijzend in bijgedrukte brieven of e-mails. Deze hilarische uitgave trekt de maatschappelijke inrichting, grotendeels gebaseerd op werk en inkomen als levensvervulling, in het belachelijke en houdt de lezer een grote lachspiegel voor.

Reyer Boxem is fotograaf

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.

Trefwoorden