Het Oost-Groningse Bellingwedde en het Duitse Rhede willen samen een nieuw dorp bouwen, precies op de grens. Beide gemeenten vinden dat een mooie manier om de Europese eenheid te symboliseren. Bedenker Melle Wachtmeester, wethouder ruimtelijke ordening, noemt zijn plan echter in de eerste plaats 'een landschapsverhaal'.

Landerijen van een spectaculaire grootschaligheid bepalen het beeld in het midden en noorden van de Oost-Groningse gemeente Bellingwedde. De imponerende vlakte herinnert aan een doorbraak van de Dollard, lang geleden. Op dekzandruggen eromheen ontwikkelden zich – in hoefijzervorm – de dorpen Blijham, Wedderveer, Wedde, Vriescheloo en Bellingwolde.
Ruimte, ruimte en nog eens ruimte. Nog geen tienduizend mensen op elfduizend hectare. En toch: in de toekomst is in Bellingwedde voor nieuwe woningen geen plaats meer. Als over enige tijd alle bestaande bestemmingsplannetjes gevuld zijn, zijn de dorpen in feite ‘af’, zeggen burgemeester en wethouders. Alleen op een beperkt aantal plekken in het buitengebied willen zij villa’s toestaan met grote tuinen, die qua ontwerp een aanwinst dienen te zi…

Trefwoorden