Overal in Nederland is het landelijk gebied sterk in verandering. Het Noorden vormt hierop geen uitzondering. Het aantal voltijdse boeren in het Noorden is in de afgelopen vijftig jaar zeer sterk teruggelopen en dat geldt ook voor de overige agrarische beroepsbevolking.

Overal in Nederland is het landelijk gebied sterk in verandering. Het Noorden vormt hierop geen uitzondering. Het aantal voltijdse boeren in het Noorden is in de afgelopen vijftig jaar zeer sterk teruggelopen en dat geldt ook voor de overige agrarische beroepsbevolking. Toch zien we dat het aantal gebouwen in het landelijk gebied en in de dorpen, boerderijen en woningen, niet vermindert. Integendeel, de woningvoorraad is vergroot. Er zijn dus andere eigenaars, andere gebruikers voor teruggekomen. Voormalige boerderijen zijn een geliefd woongebouw geworden, deels voor de oorspronkelijke boer, maar veel vaker nog voor anderen, stedelingen.
Een veel voorkomende vorm van gebruik van vrijkomende boerderijen is die als bedrijfsgebouw, vooral voor beginnende ondernemers. Dat soort verschuivin…

Trefwoorden