In deze tweewekelijkse wisselcolumn schrijven hoofdredacteur Bente van Leeuwen en adjunct-hoofdredacteur Tjesse Riemersma over wat hen bezighoudt in en om het noordelijke landschap. Deze keer legt Bente uit waarom zij essentie-vogelaar wil worden.

Ongeveer een jaar geleden kochten mijn vriend en ik een mooie verrekijker en wat vogelgidsen. Ze gingen mee naar het Lauwersmeer, Schiermonnikoog en de hobbyboerderij van mijn ouders in Drenthe. Ook op ons balkon in Groningen-Zuid en in de parken rondom de stad kwam de verrekijker van pas.

Met elk tripje herkende ik meer vogels, ook mijn liefde voor de dieren nam toe. Maar waar veel vogelaars juist telkens meer willen weten, merkte ik dat dat voor mij niet opging. Al toen ik besloot om te gaan vogelen was er grote twijfel: hoeveel wil ik weten en met welk doel?

Mijn vriend, die al langer ambiërend vogelaar was, zag steevast meer vogels dan ik. Dat wilde ik ook kunnen. Ik hoef ze niet bij naam te kennen, het maakt me niet zo veel uit om een groenling van een citroensijs te kunnen…

Trefwoorden