In deze laatste aflevering van de reeks over de mooiste gebouwen van Noord-Nederland, financieel mogelijk gemaakt door architectenbureau Holvast en Van Woerden, is het woord aan architectuurfotograaf Arthur Blonk, die alle foto's voor deze rubriek heeft gemaakt.

Al tijdens de middelbare schooltijd was Blonk gefascineerd door foto’s van gebouwen. Hij was geabonneerd op het Zwitserse fototijdschrift Camera. ‘Naar dat maandblad keek ik uit als de postbode langs kwam en dat heeft mij zeer geïnspireerd om voor de fotografie te kiezen als beroep, aanvankelijk op parttimebasis.’ Na enig aarzelen geeft hij toe dat hij de enige architectuurfotograaf in Noord-Nederland is. Zijn zeer consciëntieuze manier van werken noemt hij topografische fotografie. ‘Zoals een schilder uit de vorige eeuw zijn landschappen en stadsbeelden op het doek vastlegde, zo doe ik dat met mijn foto’s.’ Arthur Blonk is tevens docent op Academie Minerva.

Een gebouw om aan te raken
Arthur Blonk heeft zijn keuze laten vallen op het gebouw van het Noorder Sanatorium in Zuidlaren, da…