'Zo'n prachtig stuk natuur direct bij de stad, dat vind je bijna nergens'. Lucas Sinnema (70) was ooit landelijk bekend als rayonhoofd Harlingen van de Elfstedentocht maar is ook al tientallen jaren actief lid van de Vogelwacht in zijn woonplaats. Dagelijks loopt de oud-politieman even door 'zijn' Hegewiersterfjild.

Enig dagelijks toezicht is nodig, vindt Sinnema, ondanks de bordjes die aangeven dat het Hegewiersterfjild maar beperkt toegankelijk is. Niet dat er overigens veel mensen komen, maar in het broedseizoen weet je het maar nooit. Het gebied, waar de Kimswerderweg dwars doorheen loopt, is bijna negentig hectare groot, gelijk verdeeld over een oostelijk en een westelijk deel. Opvallende elementen zijn een heuvelachtig stuk terrein direct langs de Kimswerderweg en een plas van een paar hectare groot, beiden in het westelijke deel. Sinnema: ‘Uit die plas, die bekend staat als de put, is in de jaren dertig zand gewonnen voor verhoging van de zeedijk. Dat was nodig omdat in die tijd de Afsluitdijk is gebouwd, waardoor er meer water tegen de Friese zeedijken kwam te staan. De put is zo’n twintig …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.