Het is een paar dagen voor kerst. De schilders zijn aan het werk in het souterrain. Ze brengen in een rusig tempo houtimitatie aan op balken en deuren.

Het is een paar dagen voor kerst. De schilders zijn aan het werk in het souterrain. Ze brengen in een rusig tempo houtimitatie aan op balken en deuren. De ene fluit twee tonen bij elke ademhaling, geen melodietje alleen twee tonen, de hele dag. De andere geeft één twee keer per uur een luide aanzet voor een lied en gaat dan weer zwijgend verder met zijn werk. Tevreden, concentratie, rust. Kom daar eens om bij bijvoorbeeld een financieel planner. De telefoon gaat haast niet. Er komen geen bezoekers en op kantoor knutselen ze kerststukjes. Ze praten, lachen en eten chocolade kransjes.

Sloten was eeuwenlang een belangrijk knooppunt in de route Noord Europa Amsterdam, IJssel en Rijn; daarom reis ik via Rijssen. In de middag vanuit Groningen naar het zuiden gezakt tot waar ik ongeveer de I…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden