Salim Aljondi (1951) is geboren in Alkush, een dorp in Noord-Irak, net ten zuiden van Kurdistan. Hij is in 1993 in Nederland komen wonen. In Irak was hij aannemer: in Wolvega werkt hij sinds 1997 bij de Klussendienst Weststellingwerf.

Het is Pasen en we rijden door het stroomgebied van Linde en Tjonger, het Weststellingwerver land. Het veenlandschap ziet er gedraineerd uit. Er staat veel water in de sloten. Het is een en al weiland. Het eerste wat Salim Aljondi zegt over het Noord-Nederlandse landschap, is dat het zo ontzettend plat is. ‘Er zijn geen bergen, geen heuvels, geen bulten. Het is gewoon niet leuk. Ik ben gewend aan bergen, aan rivieren. Hier zijn de rivieren zelfgemaakt. Ze stromen zoals jullie willen dat ze stromen. In Irak komen de rivieren van onder de grond. Ontstaan ze dan uit bronnen? Ik weet het woord niet. Ze komen uit de berg, of uit de grond. Tien of vijftien samen maken een riviertje, niet zo heel breed. Bij de rivier is het altijd groen, het hele jaar door. De natuur doet dat uit zichzelf. Hie…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.