Letitia van der Merwe is 36 jaar geleden geboren in Pietersburg in Zuid-Afrika. Ze is opgegroeid in Pretoria en studeerde daar aan de universiteit voor landschapsarchitect. Drie jaar geleden kreeg haar een man een baan bij Avebe in Veendam en verhuisde het gezin naar Gieten.

Aanvankelijk was het de bedoeling om hier vier jaar te verblijven, maar haar man en zij willen graag met hun kinderen (4 en 5 jaar) in Nederland blijven wonen.
Heidevelden behoren tot haar favoriete plekken in Noord-Nederland. Op een druilerige morgen hebben we afgesproken met Harry Cock bij de schaapskooi van Balloo. Van der Merwe: ‘Heidevelden doen me denken aan ‘fijnbos’ in Zuid-Afrika. Het geeft je een gevoel dat het landschap hier uit natuur bestaat. Dat is het grote verschil tussen Nederland en Zuid-Afrika. Landschap hier is een cultuurlandschap, bij ons is het een natuurlandschap. Bij landschap in Zuid-Afrika praat je over vrije natuur, hier heb je het over ontginningslandschappen.’

Plat
‘Toen ik hier voor het eerst kwam vond ik het heel erg plat, alles hetzelfde, zo mensgemaak…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.