Heel dikwijls rij ik naar Garnwerd, niet alleen omdat m'n bootje er ligt, maar ook om de plaats zelve. 't Is een van de mooiste dorpjes van Noord-Groningen en ligt prachtig zo tegen het Reitdiep aan.

Heel dikwijls rij ik naar Garnwerd, niet alleen omdat m’n bootje er ligt, maar ook om de plaats zelve. ’t Is een van de mooiste dorpjes van Noord-Groningen en ligt prachtig zo tegen het Reitdiep aan.
Tot voor kort was de reis erheen vanuit Stad al een buitengewoon genoegen: altijd al ben ik gefascineerd geweest door die plotselinge overgang van stad naar land, van verticaal naar horizontaal. Ineens, aan de rand van Vinkhuizen, sloeg je rechtsaf met aan de linkerhand de hoge flats van Vinkhuizen en bevond je je in de weilanden. Aan de ene kant kon je zien zover het oog reikt, aan de andere kant doemde al snel de dijk van het Reitdiep op met hier en daar een mast van een liggende of varende boot. Dat nu, is niet meer sinds Stad besloot woningen te gaan bouwen in het Reitdiepdal, wat tot mijn verbijstering door de Provincie werd toegelaten. Dacht ik altijd begrepen te hebben dat het onberoerd laten van het Reitdiepdal hoog in het provinciaal vaandel stond en verdorie…
Maar goed, na Dorkwerd is alles nog bij het oude, dacht ik toen ik onlangs weer eens richting Garnwerd reed. Meestal rij ik via Oostum, ook omdat het prachtige oude kerkje zo fraai op het terpje staat. Vanaf Oostum is Garnwerd niet ver meer; een paar scherpe bochten en je komt al vrij snel bij de begraafplaats van Garnwerd met een aantal vrijstaande huizen daartegenover. Plots zag ik dat bord, u weet wel: zo’n bord dat je overal ziet wanneer er ergens gebouwd wordt. Het staat rechts in die bocht van de weg die je door Garnwerd leidt. Nieuwsgierig bleef ik stil staan, waarna ik tot m’n ontsteltenis de volgende tekst las: ‘Te koop 12 vrije kavels in het prachtige Reitdiepdal’ met verder namen van ontwikkelaar en architect. Ook was er een wat onduidelijke tekening van een plattegrond die een overgang suggereert over de dijk die leidt tot steigertjes in het Reitdiep en daarmee een privatisering suggereert van dat stuk dijk en water. ’t Lijkt Friesland wel, zo mopperde ik tegen m’n vrouw.
Nu weet ik ook wel dat het provinciaal beleid erop gericht is woningbouw te concentreren in Stad en een beperkt aantal dorpen en dat deze locatie waarschijnlijk een vergeten bestemmingsplannetje had dat ontdekt is door een slimme ontwikkelaar, maar het is dus wel aan de aandacht van het provinciaal bestuur ontsnapt. Maar wat nog erger is: alweer blijkt het nieuwbouwbeleid van de gemeente Winsum niet meer te zijn dan het beschikbaar stellen van en stukje grond aan een slechts op winst beluste marktpartij.
Zoals ik al eerder zei is Garnwerd een prachtig dorp, heel compact met nog steeds een mooi profiel en de wat oudere nieuwbouw harmonieus geïntegreerd in de oude bebouwing. De Burgemeester Brouwerstraat is van een grote schoonheid.
Als er dan nieuwbouw komt – wat natuurlijk nooit had mogen gebeuren in het Reitdiepdal – plak dan niet zomaar twaalf kaveltjes met identieke woningen aan het bestaande dorp; nee, hou rekening met de bestaande dorpsstructuur, raadpleeg als gemeente een goede stedenbouwkundige; onderhandel zo met de projectontwikkelaar dat er goede architecten worden gekozen en niet een die van alles weer hetzelfde maakt.
Trots zijn wij Groningers op wat we hebben, Laten we dat ook eens worden op wat we eraan toevoegen!

Trefwoorden