Rond 1863 is het buurtschap Rolbrêge ontstaan aan de, toen voor de turfwinning gegraven, Nieuwe Vaart tussen Oldeboorn en Gorredijk. Bij de kruising is door de 'veenbazen' een café-boerderij, annex kruidenierswinkeltje gebouwd.

Rond 1863 is het buurtschap Rolbrêge ontstaan aan de, toen voor de turfwinning gegraven, Nieuwe Vaart tussen Oldeboorn en Gorredijk. Het gehuchtje ligt ten noorden van Tijnje en telt een dertigtal woningen met zo’n honderd inwoners. Op de kruising van dat kanaal en de oude hooiweg is destijds een rolbrug gebouwd die rond 1900 vervangen werd door een draaibrug. Tegenwoordig ligt er een moderne brug. Bij deze kruising is door de ‘veenbazen’ een café-boerderij, annex kruidenierswinkeltje gebouwd.
Het cafeetje bij deze brug heet nog steeds Rolbrêge en wordt sinds 1988 bewoond door de toneelschrijver Bauke Oldehof, zijn vrouw Gudrun Beckmann, docente dramaturgie aan de Noordelijke Hogeschool, en hun drie kinderen.

Bauke Oldehof heeft Nederlands en Fries gestudeerd in Groningen en theaterwe…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden