Rond 1863 is het buurtschap Rolbrêge ontstaan aan de, toen voor de turfwinning gegraven, Nieuwe Vaart tussen Oldeboorn en Gorredijk. Bij de kruising is door de 'veenbazen' een café-boerderij, annex kruidenierswinkeltje gebouwd.

Rond 1863 is het buurtschap Rolbrêge ontstaan aan de, toen voor de turfwinning gegraven, Nieuwe Vaart tussen Oldeboorn en Gorredijk. Het gehuchtje ligt ten noorden van Tijnje en telt een dertigtal woningen met zo’n honderd inwoners. Op de kruising van dat kanaal en de oude hooiweg is destijds een rolbrug gebouwd die rond 1900 vervangen werd door een draaibrug. Tegenwoordig ligt er een moderne brug. Bij deze kruising is door de ‘veenbazen’ een café-boerderij, annex kruidenierswinkeltje gebouwd.
Het cafeetje bij deze brug heet nog steeds Rolbrêge en wordt sinds 1988 bewoond door de toneelschrijver Bauke Oldehof, zijn vrouw Gudrun Beckmann, docente dramaturgie aan de Noordelijke Hogeschool, en hun drie kinderen.

Bauke Oldehof heeft Nederlands en Fries gestudeerd in Groningen en theaterwetenschappen in Amsterdam. Hij is docent geweest op diverse opleidingen en begon zijn carrière in Leeuwarden als toneelschrijver ter ondersteuning van het amateurtoneel in Friesland. Samen met zijn vriendin zocht hij toen een huis op het platteland. Oldenof: ‘In een makelaarsblaadje zag ik dit café staan. Met mijn vriendin ben ik gaan kijken en ik was meteen verloren. Op de plaats waar vroeger de schuur was, heb ik de woonruimte gemaakt met een grote speelruimte voor de kinderen. Toen ik het kocht was het niet meer als café in gebruik en er zat ook geen vergunning meer op. Die is er nu wel en het wordt gebruikt door de buurtvereniging, de kaartclub en de plattelandsvrouwen. Er zijn twintig kaartavonden en de buurtvereniging eet hier zes keer per jaar met zo’n 55 man. Vroeger werden er wel feesten gegeven, maar dat doe ik niet meer, want dan ben ik een concurrent voor de andere uitbaters in de omgeving. Er is wel een enkele keer een trouwerij en er wordt soms een expositie gehouden. Af en toe gebruiken we het café ook als huiskamer. De verjaardagen van de kinderen worden er ook gevierd.’

Sinds 1998 is Bauke Oldehof fulltime toneelschrijver in het Nederlands en het Fries. Hij heeft ook een prijs gekregen over een stuk dat de Rolbrug heet.
In 2000 is er een toneelstuk in het café opgevoerd, dat 45 keer avond aan avond opgevoerd werd door theatergezelschap Tryater.

Trefwoorden