Gelegen aan de boorden van de Hunze is het etablissement 't Keerpunt een aangename pleisterplaats voor fietsers, kanoërs en wandelaars. Als fotograaf Bert Nienhuis en ik het café betreden, worden we hartelijk begroet door eigenaar Willem Dijkema.

Spijkerboor is een merkwaardig dorp. Het vormt samen met Nieuw- en Oud-Annerveen één nederzetting. Voor het café was vroeger een zwaaikom in het kanaal. Daaraan ontleent het café zijn naam ’t Keerpunt. Het pand is in 1750 als zodanig gebouwd en heeft deze functie altijd gehouden. Dijkema (48) is er geboren en getogen. Hij kent het café al uit zijn vroegste jeugd, want tijdens een verbouwing van de lagere school heeft hij les gehad in het café. Vier jaar gelden kocht hij het etablissement. Daarvoor werkte hij in een supermarkt. Voorzieningen zijn er niet meer in Spijkerboor. Behalve het café is er nog een school.
Willem Dijkema is een grage verteller. ‘Het café heeft een belangrijke functie gespeeld voor de opvarenden van de schepen die de turf aan- en afvoerden. In het begin was er ook een boerderij aan het café gekoppeld. Al het schippersvolk kwam hier een pint drinken en er heeft zich hier veel afgespeeld, zoals het verhaal van de moordenaar.’ In 1780 vertrok dominee Johannes Ledeboer uit Schuilingsoord richting Zuidlaren, waar hij de twintigjarige Duitser Anton Link ontmoette. Ze besloten samen verder te reizen, maar buiten het dorp schoot Link Ledeboer dood en ging er met zijn geld vandoor. Link werd door een paar boeren – die inmiddels van de moord op de hoogte waren – opgepakt en naar de herberg gebracht, waar ze hem vastbonden in de gelagkamer. De smid heeft een speciale kram aan de muur geslagen om de moordenaar aan vast te binden. ‘Die kram moet nog naast de voordeur zitten’, vertelt Dijkema, ‘ik moet hem alleen nog zichtbaar maken’. Link heeft ongetwijfeld veel bekijks gehad, maar hij is al gauw overgebracht naar de gevangenis in Assen. Het jaar daarop is hij veroordeeld door de Etsstoel en op het Galgeveld bij Assen is hij geradbraakt en onthoofd.

’t Keerpunt heeft tegenwoordig een regionale functie door allerlei activiteiten die Dijkema organiseert: ‘Bluesavonden in de winter, en we hebben een grote zaal achter voor feesten en partijen. Verder vergaderen hier negentien verenigingen, zoals de rederijkerskamer, kaartverenigingen, biljartclubs, geitenfokvereniging en de toneelvereniging. Noem maar op. In de winter geven we elke zondag dansles. Dit café is het kloppend hart van het dorp.’
’s Zomers wordt ’t Keerpunt bezocht door veel toeristen die hier fietsen, kanoën, survivaltochten maken en sinds kort aan letterboxing doen (zie elders in dit nummer).
Willem Dijkema speelt met twee anderen in een bandje: Kört Bestek. Hij schrijft liedjes in de Drentse taal. De actieve uitbater heeft ook eigen bier en kruidenbitter. Het recept daarvoor heeft hij in een oude kast gevonden. Hij laat het maken bij een destilleerderij onder de naam ’t Keerpuntje.

Trefwoorden