Gelegen aan de boorden van de Hunze is het etablissement 't Keerpunt een aangename pleisterplaats voor fietsers, kanoërs en wandelaars. Als fotograaf Bert Nienhuis en ik het café betreden, worden we hartelijk begroet door eigenaar Willem Dijkema.

Spijkerboor is een merkwaardig dorp. Het vormt samen met Nieuw- en Oud-Annerveen één nederzetting. Voor het café was vroeger een zwaaikom in het kanaal. Daaraan ontleent het café zijn naam ’t Keerpunt. Het pand is in 1750 als zodanig gebouwd en heeft deze functie altijd gehouden. Dijkema (48) is er geboren en getogen. Hij kent het café al uit zijn vroegste jeugd, want tijdens een verbouwing van de lagere school heeft hij les gehad in het café. Vier jaar gelden kocht hij het etablissement. Daarvoor werkte hij in een supermarkt. Voorzieningen zijn er niet meer in Spijkerboor. Behalve het café is er nog een school.
Willem Dijkema is een grage verteller. ‘Het café heeft een belangrijke functie gespeeld voor de opvarenden van de schepen die de turf aan- en afvoerden. In het begin was er ook …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden