Over de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden publicaties verschenen. Zelden is geschreven hoe de gesteldheid van het landschap en de structuur van de dorpen een rol hebben gespeeld in de oorlogsvoering, het onderduiken, het verzet en de bevrijding.

Over de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden publicaties verschenen. Zelden is geschreven hoe de gesteldheid van het landschap en de structuur van de dorpen een rol hebben gespeeld in de oorlogsvoering, het onderduiken, het verzet en de bevrijding. In sommige gevallen is daar geen sprake van en hebben de mensen alleen of gezamenlijk als politieke of kerkelijke groepering de ondergrondse verzetsbeweging in gang gezet. Maar echte guerrilla’s zijn er niet uitgevoerd. Kunstenaars als Armando spraken over een schuldig landschap: ‘Landschap dat onaangedaan toekeek en niet reageerde op de gruwelen waar het getuige van was. Door simpelweg maar door te groeien heeft het alle sporen van de misdaad uitgewist, wat je kunt beschouwen als een weigering om getuigenis af te leggen en dat maakt het landsc…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden