Scharrelkippen horen bij het platteland. De een heeft bastaardkippen voor het eigen eitje, de ander neemt zijn raskippen of -hanen mee naar een show. Kees Willemen ging op zoek naar tradities en trends in de wereld van het hobbypluimvee.

Een toompje kippen dat vrij rondscharrelt door de eigen tuin: het is zo ongeveer het eerste dat bij mensen opkomt als je hun vraagt een typisch plattelandskenmerk te noemen. Maar klopt dit beeld? Gaat iedereen die de stad verruilt voor het platteland spontaan kippen houden?
Harde cijfers ontbreken. Zelfs de handel heeft geen duidelijk inzicht in de omvang van de hobbykippensector. Er is de gespecialiseerde fouragebedrijfstak die de rasfokkers bevoorraadt. De omzet daar is aardig stabiel. Geen spectaculaire groeicijfers de laatste jaren.
De Dibevo, de landelijke keten van winkels in diervoeder en -benodigdheden, heeft dit soort cijfers jammer genoeg nooit geïsoleerd. De toeleverende groothandel zag de omzet licht dalen.

Registratie
Deze magere verzameling gegevens weet ook het minister…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.