Geen plek zo afgelegen, geen locatie zo bijzonder of we kunnen er tegenwoordig met de auto, op de motor of per fiets komen. Toch hebben de meesten van ons geen idee wat zich afspeelt aan de stille achterkant van Nederland.

Wel eens gehoord van de Van Ewsum’s? Machtige Ommerlander herenboeren, ook wel ‘Ridders van den Oert’ genoemd, adellijke heksenverbranders wellicht, die het eeuwenlang aan de stok hadden met de Stadjer Groningers? Vermoedelijk niet. Je moet wel erg historisch onderlegd zijn wil de naam Van Ewsum je nog iets zeggen want het geslacht stierf in 1643 voorgoed uit.
Zoekend naar de oorspronkelijke woonplaats van de vechtlustige Van Ewsum’s kom je terecht in de directe omgeving van het huidige Middelstum. Daar bevinden zich nog de resten van de burcht van Ewsum, ook wel Nijen-Oert geheten. De familie bouwde dat onderkomen nadat zij hun eerste burcht, een stukje verderop, in de dertiende eeuw door die vermaledijde Groningers verwoest zagen.
Precies op de plaats van die eerste burcht staat nu de…

Trefwoorden