De geplande weg tussen Dokkum en Nijega doorsnijdt onnodig het unieke houtwallenlandschap van de Noord-Friese Wouden, een Nationaal Landschap. Dat stellen Friese natuurorganisaties.

De geplande weg tussen Dokkum en Nijega doorsnijdt onnodig het unieke houtwallenlandschap van de Noord-Friese Wouden, een Nationaal Landschap. Dat stellen de Friese natuurorganisatie It Fryske Gea, de Friese Milieufederatie en de actiegroepen It Griene Erfgoed en Fryslân Moai! ‘Het gaat om een uniek, authentiek landschap dat in de middeleeuwen is ontstaan en in de rest van Nederland grotendeels verdwenen is’, licht Hinke Groothof van It Griene Erfgoed toe. ‘Het is bijzonder dat zo’n groot gebied intact is gebleven.’ De Centrale As, een 26 kilometer lange tweebaansweg met vier rijstroken die dwars door dit landschap moet komen te lopen, vernietigt de eeuwenoude structuur van percelen, die zijn gescheiden door elzensingels, onderstreept ze.
De natuurorganisaties bepleiten een alternatief…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden