Al die jaren met veel plezier langs die kaarsrechte vaart gereden. Je raakte vertrouwd met het beeld en de geschiedenis ervan. Totdat... totdat daar dat eiland lag.

Al die jaren met veel plezier langs die kaarsrechte vaart gereden. Je reed dan dat mooie reeksje draaibrug-klapbrug-kade-sluisje. Tegelijkertijd onderging je de verandering van het kanaal, van een vaarweg met kleine schepen met aardappelen en bieten in een verlaten vaart met roestige garnituur. Maar, hoe dan ook, ook zonder schepen en zonder brugwachters die ’s winters het brugdek pekelen, bleef het een kanaal.
Je raakte vertrouwd met het beeld en de geschiedenis ervan. Een beeld dat je bent gaan koesteren en dat nooit meer zou verdwijnen. Totdat… totdat daar dat eiland lag. Een eiland in je vaart. Een gezellig rondgegraven eilandje met een berk.
Er moet een beweging zijn geweest die de rechtlijnigheid van het kanaal overdreven vond en die met krommingen heeft willen bestrijden. Een t…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden