De Waddenacademie is op stoom. Voorzitter Pavel Kabat benadrukt samenhang in onderzoek en beleid. ‘Over twintig jaar is het Waddengebied een internationale toplocatie.’

Niet in passiviteit schuilt het gevaar maar in pseudo-activiteit, meldde vorig jaar de Sloveense schrijver en filosoof Slavoj Zizek. De stelling spreekt Pavel Kabat aan. Als voorzitter van de Waddenacademie ziet hij haar in zekere zin bevestigd in de Waddenregio. Over aandacht heeft dit unieke 400 kilometer lange, internationale kustgebied niet te klagen maar of al die bemoeienis altijd effectief en samenhangend is? Kabat, in het dagelijks leven hoogleraar aardsysteemkunde en klimaatstudies aan de Universiteit Wageningen, betwijfelt het. ‘Bij pseudo-activiteit weet je meestal niet waar je naar toe wil of gaat, zeker niet op lange termijn.’
Kabat benadrukt telkens de noodzaak van een integrale benadering van het Waddengebied. De regio dient te worden benaderd als ‘een samenhangend systee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.