Wim Boetze en fotograaf Harrry Cock portretteren in de rubriek Gek land de dam naar de veerboothaven bij Holwerd. De lange rechte dam is in het buitendijks gebied altijd al een vreemde eend, maar in de winter bij een opkomende sneeuwjacht wordt het beeld onwerkelijk.

Alsof de lange lijn van een basaltdijk in een grijze zee nog niet genoeg verlatenheid uitdrukt. De sneeuw op het asfalt, het betonnen frame van het parkeerdek. Alles werkt mee om de plek als bijna pijnlijk verlaten te ervaren. De dam, want daar gaat het hier om, ligt buitendijks. De aansluitende wegen liggen binnendijks in open akkerland met besneeuwde percelen en witte dorpen aan de horizon. Mooie winterplaatjes. Veel romantiek in een heldere vrieslucht. Een lieflijk winterbeeld dat verrassend omslaat in een dreigend zwart met grijs landschap zodra je de dijk overgaat. Daar ligt dan de twee kilometer lange dam met autoweg die aan het eind verdwijnt in het grijze niets van een uit zee opkomende sneeuwjacht. Een impressie die de werkelijkheid onwerkelijk maakt. Een beeld dat surrealistis…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden