In het Hogelandster Hornhuizen lijkt zich een lokaal wonder te voltrekken. Voormalig café De Horn, een sfeerbepalend pand in het dorpshart, is zo goed als zeker van de slopershamer gered. Grafisch ontwerper Erik Wong wil er een werkhotel voor kunstenaars en studenten van maken, met een dorpskroeg en een vergaderzaaltje.

Wong, docent aan de Rietveld Academie in Amsterdam, heeft een tweede huis in Hornhuizen. Hij was het niet eens met de sloopplannen van de (voormalige) eigenaar en greep in. Hij huurde het pand en zocht naar financiering voor de aankoop en verbouwing. Dat is gelukt. Stichting DBF, die economie en leefbaarheid op het noordelijke platteland bevordert, gaat het pand kopen en verbouwen. Stichting
‘Wongema’ huurt het vervolgens.
Het enige wat DBF voor aanvang van de aankoop verwacht, zijn voldoende concrete toezeggingen van toekomstige huurders. Wong is daarover in gesprek met de Design Academy in Eindhoven, de TU Delft, de Rietveld Academie en de Hanzehogeschool Groningen.
Intussen is het café al gebruikt voor bijeenkomsten over krimp en leefbaarheid op het platteland, vanuit de gemeente D…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.