De gemeenteraad van Assen stemde in februari in met een voorbereidingskrediet voor de ontwikkeling van de FlorijnAs. Daarmee wil de stad haar snelle groei ruimtelijk in goede banen leiden. ‘Groot en complex voor Asser maatstaven’, noemt het gemeentebestuur het project zelf.

Assen is de snelst groeiende stad van Noord-Nederland en stoomt volgens de stadsbestuurders in hoog tempo door van bijna 67.000 nu naar 80.000 inwoners in 2030. Zij hebben daarom het Gronings-Rotterdamse bureau De Zwarte Hond vorig jaar de opdracht gegeven een nieuwe visie op de stad te ontwikkelen. Centraal daarin staat dat Assen een ‘nieuwe ruggengraat’, de zogeheten FlorijnAs, nodig heeft waarlangs het zich verder kan ontwikkelen. Deze as vergroot bovendien de bereikbaarheid, essentieel gezien de bij de groei horende toename van werkgelegenheid, mobiliteit en toerisme.
Waaruit zal die FlorijnAs nu concreet bestaan? Om te beginnen komt er in Assen-Zuid ruimte voor bedrijven, recreatie en toerisme, en een nieuw station in de omgeving van het TT-circuit. Verder verandert de belangrijke …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden