Regionale identiteit: hebben we nog iets aan dat begrip? In een serie essays verzamelt Noorderbreedte mogelijke antwoorden op deze vraag.

Dit voorjaar werd een school met de gedaante van een grote schuur uitgeroepen tot Gebouw van het Jaar in ‘de regio Noord’. De regiowinnaar was het Groningse bureau Onix, de prijsverlener de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Eind vorig jaar nam de School voor Praktijkonderwijs zijn intrek in dit nieuwe onderkomen in Assen (foto’s van het gebouw vindt u op pagina 36-37 in deze Noorderbreedte, red.). Toevallig of niet komt het gebied dat de nationale architectenbond als regio Noord hanteert overeen met mijn persoonlijke indruk van Noord-Nederland als een samenhangende regio, waarbij ik de grenzen van de drie provincies als ‘overstegen’ ervaar.
In dit essay wil ik ingaan op die beleving van Noord-Nederland als een gebied met een eigen identiteit, vanuit het perspectief van een door ar…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden