Er zijn ook huizen die geen enkele expressie prijsgeven en zich afkeren van hun omgeving. Het huis op de foto is er zo één. Het gaat schuil achter een dikke haag. Een wintergroene cipressenhaag, waardoor zijn gevel het hele jaar verborgen blijft.
Op zonnige zondagen stappen hier mensen van de fiets om achter de betekenis te komen van het ongebruikelijke tuinontwerp. Is hier een hovenier de mist ingegaan? Zijn de bewoners bovenmatig gesteld op hun privacy?
Het tafereel ligt in Friesland, aan de hoofdweg tussen Nijeholtpade en Oldeholtpade. In het voorhuis woont niemand. De bewoners zijn er jaren geleden uitgetrokken en wonen nu naast het ‘mysterie’ in een frisse doorzonwoning. Ze ontruimden het verlaten voorhuis om dat als melkruimte bij de achterliggende stal te kunnen trekken. De ramen…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.