H et leek hem aanvankelijk een wat ‘tuttige wereld’, het volkstuincomplex Tuinwijck aan de Helperzoom in Groningen. Maar op zeker moment begon hij de voordelen in te zien van zo’n ‘buiten’ voor zijn gezin met kind, wonend in een stadswoning zonder tuin. Naar volle tevredenheid heeft Haiko Meijer, directeur van het fameuze bureau Onix Architecten, nu al weer vijf jaar een kavel grenzend aan de speelweide in het hart van het ecologisch beheerde park.

Steeds serieuzer werd na verloop van tijd de gedachte aan een nieuw, eigenhandig getekend tuinhuis op de plaats van het bestaande halfrotte hokje. Nu is het klaar, en wat is het mooi en wat ruikt het populierenhout waarvan het is vervaardigd lekker. ‘Dit huis past als een jas om ons heen’, glimt Meijer.

Wanden, de vlonder die binnen doorgaat als vloer, het zadeldak: het hele bouwsel is opgetrokken uit hetzelfde formaat plank. Kozijnen heeft het niet. Wel verticale planken met stroken glas ertussen. Die vormen samen een dragend geheel. Normaal mag een kozijn/raam-partij geen deel zijn van de draagconstructie, legt de in houtbouw gespecialiseerde architect uit. Maar in deze uitvoering kon het weer wel.

Een ‘pioniershuisje’, zo betitelt Meijer zijn gloednieuwe vrijetijds-onderkomen va…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden