Ontwerper en typograaf Gerben Dollen zoekt het verhaal achter letters en cijfers in de openbare ruimte. Deze keer: Veenhuizen

Ontwerper en typograaf Gerben Dollen zoekt het verhaal achter letters en cijfers in de openbare ruimte. Deel 2: Veenhuizen

Langs een kanaal verschijnen huizen. Op de gevels één tot drie woorden, veelal gevolgd door een ferme punt. De brede rand kadert de teksten nadrukkelijk in. Net poëzie. Wanneer ik bij twee kerken de kern nader, realiseer ik me dat het dorp werk heeft gemaakt van een eigen identiteit. Naast de typografie op de gebouwen, vallen de bouwstijl, lantarenpalen en een voormalig bushokje op. Allemaal sterk gedetailleerd en uitgesproken. Maar de letters zijn klungelig, verschillen zelfs van pand tot pand. Ik ben in Veenhuizen.

Al snel maakt het poëtisch gevoel plaats voor het besef belerend te worden toegesproken. Het is de combinatie van de sobere vorm van het geheel, de b…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden