Wat te doen met een leegstaand kantoorpand? Vijftig studenten van de Hanzehogeschool Groningen bivakkeerden van 7 tot 10 april in het voormalig gebouw van de Frieslandbank in Groningen om hierover te brainstormen. Het is een project in kader van de Week van het lege gebouw, georganiseerd door Kenniscentrum NoorderRuimte van de hogeschool.

Bij de gele schuifdeur bij de ingang word ik begroet door Pien Slagmolen van NoorderRuimte. We lopen door een donker trappenhuis naar de tweede verdieping. Aangekomen bij de werkplek van de studenten worden we verwelkomd door de muffige geur van het blauwe tapijt, de typische geur van een kantoorpand. De studenten zitten in groepjes gebogen over hun maquettes. De tafels en de felgekleurde stoelen hebben ze zelf mee genomen. Overal op de ramen en muren hangen papieren vellen vol met teksten, post-its en tekeningen in allerlei kleuren. Zelfs op de ramen is met stiften geschreven.

Week van het lege gebouw

De oude Frieslandbank, in de wijk Corpus den Hoorn Zuid, staat al acht jaar leeg. Studenten van de Hanzehogeschool mogen er een nieuwe bestemming voor bedenken. Het gebouw van vastgoedbeheerder en opdrachtgever Hanzevast Real Estate staat dicht bij het Martini Ziekenhuis met uitzicht op de Piccardthofplas. Een deel van het gebouw wordt nu gebruikt door anti-kraak en een kinderopvang.

De vijftig studenten van o.a. de opleidingen rechten, bouwkunde, facility management, communicatie en beeldende kunst zijn geselecteerd door NoorderRuimte. Ze zijn verdeeld in vijf groepen en worden de hele week bijgestaan door onder andere Hanzevast, de Rijksgebouwendienst en gemeente Groningen. Aan het eind van de week presenteren ze hun ideeën aan de jury in de vorm van een maquette. Volgens Slagmolen is er veel belangstelling voor het project omdat leegstand een groot probleem is.

IMG_6628B

Het leegstaande pand in de wijk Corpus den Hoorn in Groningen

Frisse kijk

Opvallend is dat de studenten in hun plannen heel erg bezig zijn met duurzaamheid, natuur en ontspanning. Zij willen allemaal dat het gebouw een functie krijgt voor de omgeving. Zo hebben veel groepen een restaurant of sportschool in hun plan bedacht. Ook wordt er goed gekeken naar de mogelijkheden van de omgeving.

Eén groep wil duurzaamheid en de opkomst van sportscholen combineren. Zij wil energie opwekken met behulp van de fitnessapparaten. ‘Met “fietsen voor je tosti” als slogan’, zegt één van de studenten. Een andere groep denkt aan de mogelijkheden van het Martini Ziekenhuis en komt met het idee om patiënten te laten revalideren met behulp van tandems. ‘Een gezond iemand kan zijn revaliderende vriend achterop nemen.’ Deze groep wil ook een overnachtingsplek voor de chirurgen van het ziekenhuis. Een andere groep vindt het belangrijk dat er een plek komt waar je kunt ont-moeten, waar je niks moet en kunt ontspannen. Volgens de studenten heeft het pand wel een opknapbeurt nodig: ‘We moeten van het lelijke eendje weer een mooie zwaan maken’.

Gezondheidsstudio’s

‘Hoe kan dit gebouw een centrale plek voor de omgeving zijn?’ is de hoofdvraag van één de groepen. Zij wil een gebouw dat in het teken staat van herstel, ontspannen en groen. De studenten willen gezondheidsstudio’s creëren in het gebouw. Patiënten die in het ziekenhuis behandeld zijn, kunnen hier herstellen. Voor twee à drie weken kunnen zij een studio huren. Familie en vrienden die op bezoek komen in het Martini Ziekenhuis kunnen ook gebruik maken van de studio’s. Beneden moet een restaurant komen met uitzicht op het water, de bomen bij de plas moeten daarom gekapt worden. Aan de andere kant willen de studenten dat er meer groen in het gebied komt. Dit willen ze doen door van de weg een natuurpad te maken. Volgens hen is het gebouw ook goed bereikbaar via de Paterswoldseweg aan de andere kant. De studenten willen ook een kinderboerderij plaatsen bij de plas, ‘Zo komt er meer leven in het gebied’.

De jury vraagt zich af of de studenten het plan nog hebben bij het Martini Ziekenhuis hebben getoetst. Dit hebben ze niet gedaan.

IMG_6652

De maquette van de groep met de gezondheidsstudio’s

Techtuur

Een andere groep ontwerpt een multifunctioneel gebouw rond het zelfbedachte begrip techtuur, een samentrekking van techniek en natuur. Om het pand met de omgeving te verbinden laten ze een nieuwe wandelroute door het gebouw lopen. Binnen moet een innovatief centrum voor kinderen komen over natuur. Het uitzicht op de Piccardtplas kan volgens de studenten voor veel inspiratie zorgen. Zij willen dat bedrijven hier een ruimte kunnen huren. ‘Nu is het alleen een bedrijventerrein, wij willen graag een stukje stad hierheen brengen.’ Verder willen de studenten nog een restaurant en een medisch gedeelte waar ruimte is voor ontwikkeling voor medicijnen. Om in het kader te blijven van techtuur en innovatie willen ze homeopathische geneesmiddelen ontwikkelen.

De buitenkant van het gebouw vinden de studenten niet mooi, daarom willen ze het volledig met groen bedekken. Op het dak is ook ruimte voor moestuintjes.  Daar moet ook een vliegveld komen voor drones. Die drones willen ze inzetten voor medicijnentransport voor het ziekenhuis. Op hun maquette hebben de studenten een helikopter staan die moet dienen als drone. Tijdens de presentatie laten ze de ‘drone’ af en toe de lucht in vliegen. Een keer vliegt de helikopter zo hard tegen het plafond dat het op de grond valt, wat voor hilariteit bij het publiek zorgde.

De jury is enthousiast over het groen inpakken van het gebouw. Ze zetten alleen vraagtekens bij het belang van de drones en de medicijnenontwikkeling.

IMG_6642

De maquette van de groep Techtuur. Rechtsboven is de ‘drone’ op de maquette te zien.

Uitslag

Jurylid Jaap Wolters van Hanzevast heeft nog wel wat commentaar op de studenten. Zo vindt hij het jammer dat het als een zwak punt wordt gezien dat het pand oud is. ‘Dat het pand in slechte staat is, betekent dat er geen geld is uitgegeven aan onderhoud. Dat geld kun je nu gebruiken.’ Slechts één groep benoemde dat het gebouw mooi was en alleen een likje verf nodig heeft. ‘Zij zijn wat mij betreft de potentiële winnaar’, grapt het jurylid.

De jury kiest uiteindelijk unaniem voor de groep met de gezondheidsstudio’s. Zij hebben volgens de jury goed gekeken naar de potentiële kansen van het gebouw. De opdrachtgever Hanzevast gaat ook echt met het concept aan de slag en kijken of delen hiervan uitgevoerd kunnen worden. De groep studenten wint een bezoek aan het Infoversum in Groningen.

Foto’s Britt de Noord