Noorderbreedte bestaat in 2016 veertig jaar. Tijdens het jubileumjaar vinden verschillende activiteiten plaats om dat te vieren. De eerste daarvan is de tentoonstelling ‘Gecoverd: 40 jaar Noorderbreedte’ in Grafisch Museum GRID in Groningen, waar alle covers van de afgelopen jaren te zien zullen zijn.

Noorderbreedte bestaat in 2016 veertig jaar. Tijdens het jubileumjaar vinden verschillende activiteiten plaats om dat te vieren. De eerste daarvan is de tentoonstelling ‘Gecoverd: 40 jaar Noorderbreedte’ in Grafisch Museum GRID in Groningen, waar alle covers van de afgelopen jaren te zien zullen zijn.

In deze vier decennia heeft Noorderbreedte een eerbiedwaardige traditie opgebouwd op het gebied van grafische vormgeving. Voor de eerste omslagen werden schilderijen van Han Jansen gebruikt. Daarna werd eens in de paar jaar een andere grafisch ontwerper gevraagd om de omslagen van het tijdschrift vorm te geven. Zij kregen van Noorderbreedte grote vrijheid in het uitvoeren van de opdracht. Grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel: ‘Wat ik (…) goed vind is dat je de ontwerpers carte blanche geeft. Dat maakt dat je dubbel nerveus wordt. Zo’n opdracht is veel spannender.’

Omdat de vormgevers ieder hun eigen techniek toepasten, leverde dat een grote variëteit aan covers op: de ene ontwerper richtte zich op fotografie, de ander benadrukte het grafische aspect. Zo stonden op de omslagen van Max Kisman portretten van niet in Nederland geboren, maar wel in Nederland wonende en Nederlands sprekende mensen. En Irma Boom drukte Noord-Nederland uit in gekleurde stippen en strepen. Sommige vormgevers wilden welbewust een nieuwe identiteit aan het tijdschrift geven, anderen dachten na over de samenhang van de covers als serie.

‘Gecoverd: 40 jaar Noorderbreedte’ geeft een overzicht van alle 226 covers van het tijdschrift. Van begin tot eind, van Han Jansen tot de huidige vormgever BW H Ontwerpers. Verschillende vormgevers is gevraagd ander werk aan te leveren, waarmee ze overeenkomsten, of juist variëteit in hun werk kunnen laten zien.

Van zaterdag 30 januari tot en met zondag 3 april kunt u het werk van gerenommeerde ontwerpers als Wim Crouwel, Irma Boom, Max Kisman en vele anderen bekijken in het GRID.

www.gridgroningen.nl