Maarten Wiersma uit Groningen werkt 25 jaar in de bouw, tot hij beseft dat het anders moet: ‘Het bouwproces van nu is achterlijk’. Hij ontwikkelt een nieuw concept. Voor een huis dat makkelijk is aan te passen en waarvan de materialen volledig hergebruikt kunnen worden.

‘Iedereen heeft het in zich om een huis te bouwen,’ zegt Maarten Wiersma, ‘het zit in onze genen.’ Maar het bouwproces is volgens hem steeds verder van ons af komen te staan. ‘Nu heeft de klant niks in te brengen, eerst wordt het huis gebouwd en dan krijgt hij de sleutel’. Onbegrijpelijk, vindt de ingenieur, ‘de bewoner zou centraal moeten staan bij het bouwen van een huis.’

Op een andere manier

Maarten Wiersma werkt al 25 jaar in de bouw als hij in aanraking komt met een nieuwe filosofie: Cradle2Cradle (C2C). Deze beweging zet zich in voor een duurzamer productieproces, waarbij alle grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Nu worden de grondstoffen maar één keer gebruikt. Bij het slopen van een huis gaat vaak al het materiaal verloren. Door de filosofie van C2C realiseert Wiersma…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.