Wat kan een vluchteling zelf doen aan zijn huis? Die vraag vormde de leidraad voor architect Jack van der Palen en zijn team voor het ontwerp voor een vluchtelingenwoning. Met het idee MOBACO-A- zijn ze een van de twaalf genomineerden voor A Home away from Home, een prijsvraag van COA en de Rijksbouwmeester.

Wat kan een vluchteling zelf doen aan zijn huis? Die vraag vormde de leidraad voor architect Jack van der Palen en zijn team voor het ontwerp voor een vluchtelingenwoning. Met het idee MOBACO-A- zijn ze een van de twaalf genomineerden voor A Home away from Home, een prijsvraag van COA en de Rijksbouwmeester.

Het zijn eigenlijk een soort IKEA-pakketten legt Jack van der Palen uit. Je kiest in een magazijn wat je nodig hebt en kunt vervolgens zelf met je woning aan de slag. Zo kan een vluchteling ook zijn identiteit geven aan een -tijdelijke- woning. Van der Palen, architect in Groningen, dokterde samen met materiaal- en bouwkundigen een totaal flexibele woning uit. ‘De innovatie zit ‘m in de constructie, die is gebaseerd op MOCABO, speelgoed van vroeger’, aldus Van der Pale…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.