Wat kan een vluchteling zelf doen aan zijn huis? Die vraag vormde de leidraad voor architect Jack van der Palen en zijn team voor het ontwerp voor een vluchtelingenwoning. Met het idee MOBACO-A- zijn ze een van de twaalf genomineerden voor A Home away from Home, een prijsvraag van COA en de Rijksbouwmeester.

Wat kan een vluchteling zelf doen aan zijn huis? Die vraag vormde de leidraad voor architect Jack van der Palen en zijn team voor het ontwerp voor een vluchtelingenwoning. Met het idee MOBACO-A- zijn ze een van de twaalf genomineerden voor A Home away from Home, een prijsvraag van COA en de Rijksbouwmeester.

Het zijn eigenlijk een soort IKEA-pakketten legt Jack van der Palen uit. Je kiest in een magazijn wat je nodig hebt en kunt vervolgens zelf met je woning aan de slag. Zo kan een vluchteling ook zijn identiteit geven aan een -tijdelijke- woning. Van der Palen, architect in Groningen, dokterde samen met materiaal- en bouwkundigen een totaal flexibele woning uit. ‘De innovatie zit ‘m in de constructie, die is gebaseerd op MOCABO, speelgoed van vroeger’, aldus Van der Palen. ‘Zo kun je de unit met een paar mensen opbouwen en desnoods ook weer verplaatsen.’

Kast

Een multifunctionele, uitklapbare kast is een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Al naar gelang de behoefte van de bewoner kunnen er meubelstukken uit de kast worden getrokken. Een bed bijvoorbeeld, of een tafel. Met twee van zulke kasten kan er een geluidsdichte privéruimte worden gemaakt. Handig als je een beetje privacy wilt in een woning die je wellicht moet delen met andere vluchtelingen, legt Van der Palen uit.

Circulair

Een ander opvallend aspect van deze unit is het -her-gebruik van lokale materialen. Daarmee is MOCABO-A een duurzaam woonconcept, gebaseerd op de circulaire en biobased economie. Nu MOBACO-A- genomineerd is gaat het team aan de slag met de technische uitvoerbaarheid. Op 29 juni worden de winnaars van de prijsvraag bekend gemaakt.

Kijk hier voor de andere genomineerden

Hieronder het plan MOCABO-A- getekend door Emma Ringelding.