Architect Cor Kalfsbeek is gelauwerd en zet zijn handtekening in ons landschap. Deze markante persoonlijkheid is kritisch over het huidige stedelijke landschap.

Deze zomer kreeg architect Cor Kalfsbeek de tweejaarlijkse Grote Culturele Prijs van Drenthe als blijk van waardering voor de wijze waarop hij gedurende een halve eeuw heeft bijgedragen aan de kwaliteit van architectuur, stedenbouw, de openbare ruimte en het landschap binnen Drenthe en daarbuiten. Hij geeft een lezing op 17 november 2016 voor de Vrienden van de stad en agendeert daar de architectuur van dit moment. Kalfsbeek vindt veel gebouwen ‘betekenisloos’. Ook stadsbouwmeester Jeroen de Willigen toonde zich onlangs in een manifest zeer kritisch over de architectuur in de stad. Groningen mist verbeelding, stelde hij.

Noorderbreedte volgt dit debat uiteraard en houdt u via de site op de hoogte.

Over Kalfsbeek is ter gelegenheid van de Grote Culturele Prijs van Drenthe een boek uitgebracht door DAAD-Architecten. Dit DAAD-Cahier is volledig gewijd aan de architect en zijn oeuvre. DAAD-Architecten is de voortzetting van het architectenbureau van Cor Kalfsbeek, gevestigd in Beilen. Het Cahier moet vooral een bijdrage leveren aan de actuele discussie over de toekomst van multifunctionele accommodaties die in verschillende dorpen wordt gevoerd. Naast veel foto’s bevat het boeiende verhalen over drie grote projecten van Kalfsbeek: het gemeentehuis in Borger, het multifunctionele centrum De Brinkhof in Norg en het gemeentehuis in Bergen.

De auteurs gaan uitgebreid in op de discussie van deze tijd: hij zijn deze door Kalfsbeek in de jaren zeventig ontworpen complexen geschikt te maken voor deze tijd, zonder de uitgangspunten van de ontwerper geweld aan te doen? Ook besteden zij veel aandacht aan de filosofie achter het ontwerp van Dorpshuis De Tippe in Vledder, een gebouw met maar liefst vier entrees. De architect komt ook zelf aan het woord. Kalfsbeek: ‘Ik wilde voorkomen dat er een ongewenste vorm van sociale controle zou ontstaan. Zo van: “kijk, daar gaat de buurman alweer naar de kroeg.” Daarom is De Tippe van meerdere kanten te benaderen.’

DAAD-Cahier Toekomstbestendige Cor Kalfsbeek is voor € 7,50 te bestellen bij DAAD-Architecten via info@daad.nl ,

09

Eerder verscheen bij Beeldlijn en Noorderbreedte een roadmovie over Gunnar Daan en Cor Kalfsbeek die nog te bestellen is:

http://noorderbreedte.bwhontwerpers.nl/product/in-context-dvd-book/