In de Hortus in Haren werd vanmiddag de nieuwe Hondsrugtuin geopend. Een uitdaging voor landschapsarchitect Jan Maas, want : ‘Hoe laat je de Hondsrug zien als je erop zit’?

De genodigden kijken naar grote bulten kale grond. Hier en daar staat een polletje onkruid. Dit is de Hondsrugtuin, de nieuwste aanwinst van de Hortus in Haren. Waar eerst de grote kas stond, loopt nu een pad langs keileemwallen en een beekdalletje. Niet gevormd door ijs en wind, maar met kranen opgeworpen en uitgegraven. Maas, van BOOM Landscape, waarschuwde in zijn inleidend praatje voor al te hoge verwachtingen van het publiek:  de ‘enorme zandbak’ is niet af. Het is de start en nu moet de natuur zelf het werk doen.

De Hondsrugtuin. De natuur moet het hier zelf doen.

500 vrachtwagens keileem
Het uitgangspunt voor de nieuwe tuin is het gebruik van de juiste grondsoort. Maar waar haal je vijfhonderd vrachtwagens keileem vandaan? Maas wist het ook niet, het is niet iets wat je zo bestelt. Uiteindelijk is het bij verschillende bouwprojecten uit de omgeving gekomen. Echte keileem van de Hondsrug dus. Ook het dekzand voor de vlakke delen van de tuin en de beekdalgrond voor de oevers van het beekje komen uit de buurt. Gerecyclede Hondsrug dus eigenlijk.

Zadenarchief
En nu? ‘Ik ben ook nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren’, zegt Maas. De bodem kun je zien als een archief van zaden en Maas hoopt dat er met de grond ook allerlei soorten zaden zijn meegekomen. Het is dus even afwachten wat er boven komt. Al geldt dat niet voor de gelige coniferen die her en der in de tuin staan. Maas lacht, ‘ja dat ziet er wel gek uit. Maar het zijn geen coniferen, maar jeneverbesstruiken. Ik heb me laten vertellen dat ze ook van de Hondsrug komen, maar ze hebben verdacht dezelfde maat’.

Jeneverbesstruiken in de Hondsrugtuin

Rimpeling
Over het beekje, ‘de Harense Aa’,  heeft kunstenaar Gabriel Lester een brug gemaakt. Het is een bijzonder bouwwerk dat door hoge gebogen wanden de blik van de bezoeker bepaalde kanten op dwingt. De Rimpeling heet de brug en het geeft de mensen de kans om zich de plek toe te eigenen, legt Lester uit. De vorm van in elkaar grijpende cirkels is gebaseerd op een druppel die in het water valt. De eeuwige expansie van de kringen in het water verbeelden het uitdijende universum. Nadat RUG bestuursvoorzitter Sibrand Poppema een steen in de vijver heeft gegooid (‘ik ben uitgenodigd om te doen waar ik goed in ben’) zijn de nieuwe brug en de Hondsrugtuin geopend.

hortusharen.nl