Wat is typisch Gronings? Noorderbreedte stelt die vraag in het Dorpshuis van Loppersum waar de eerste dinsdag van augustus ruim dertig bewoners bijeen zijn voor een maaltijd. Ondertussen serveert kok Erik eierballen – ja echt en dat is niet eens afgestemd! Heerlijk, ze vliegen de schaal uit naar de borden en belanden daarna natuurlijk op een label op onze kaart.

De bewoners komen hier maandelijks bij elkaar om even stoom af te blazen. Erik zorgt voor de maaltijd (ook met heerlijke salades!) en Helene leidt het gesprek daarna. Het thema ligt niet vast, maar het komt altijd uit bij ‘wat ons is overkomen’. Want er zijn altijd wel zaken waarover de Lopsters stoom af willen blazen.

De vraag ‘wat is voor jou typisch Gronings’ maakt de tongen los. Ja daarover willen de inwoners van dit getergde dorp graag meedenken. De bakstenen, de mooie rode bakstenen, die in elk geval. Maar ook het dorp en de Lopster toren die overal bovenuit komt. Met name het oude dorpscentrum. Wat is daar Gronings aan? Knus, warm, nostalgisch, vindt Martie. Prachtige huizen uit de jaren dertig en ouder. Met rode pannen – en niet die saaie nieuwe zwarte dakpannen. Als je in Loppersum rondloopt is het groen, historisch, verzorgd. Kortom mooi. Let ook op de vele sierlijke details van de huizen en de schoorstenen!

En buiten het dorp zijn er de akkers,  waar het graan nu rijp staat te wuiven. Waar de gewassen tegen de lucht afsteken en je voelt dat de zee niet ver weg is. En neem nou de Groninger maren. Wanneer je daar doorheen vaart, zie je de wereld vanuit een heel ander perspectief door die hoge taluds, brengt Henriette in. De sfeer in Groningen, die moet je behouden, vertrouwt een bezoekster me toe. Op de kaart van Noorderbreedte worden vele labels geprikt.

Breng ook in wat jou aan het hart gaat. Noorderbreedte heeft ook een digitaal formulier waarop je foto’s en tekst kunt aandragen voor het handboek dat we met zijn allen willen gaan maken. Wat is voor jou typisch Gronings?

Goffe Jensma vertelt in de nieuwste Noorderbreedte waarom identiteit belangrijk is. Jeroen de Willigen, stadsbouwmeester van Groningen, bond de kat de bel aan: ingenieurs kapen Groningen.De eerste verbeteroperaties aan woningen in Loppersum hebben van de huizen een kruising gemaakt tussen playmobil en een tupperware bakje, vindt hij.

Typisch Gronings
Pak je camera, pen of blader in uw familiealbums en probeer te vangen wat voor jou ‘Typisch Gronings’ is. Dat wordt wat Noorderbreedte betreft een inspiratiebron voor de herbouwers van Groningen. Zij moeten ruimte reserveren voor Groningse eigenheid. De aarde beeft maar Groningen blijft Groningen!