Echt koken is wat hippe koks willen: worst maken, wildplukken en inmaken – net als vroeger. Gelukkig heeft Carolina Verhoeven goed op al die tradities gepast toen niemand ze meer waardevol vond. Op havezate Mensinge vertoeft ze in culinaire geschiedenis.

In de kelder staan nog de abrikozen in pot, ruim voor de Tweede Wereldoorlog gekweekt in de orangerie en voor later ingelegd. Als bolle babybilletjes achter glas, onaangetast door de tijd. In museum Havezate Mensinge in Roden is zo’n grote collectie culinaire geschiedenis bewaard gebleven, dat het hele huishouden als immaterieel historisch erfgoed is aangemeld bij Unesco.

Het leven van de bewoners van Mensinge draaide om eten en drinken. Een zeventiende-eeuws servies van Chinees porselein vormt de grootste schat. Op het land staat de duiventil, goed voor vers vlees binnen handbereik. In de herenkamer liggen nog de boeken waarin pacht werd verrekend met geleverd wild en melk.

De havezathe ligt erbij alsof de juffer ieder moment thuis kan komen met paard en wagen door de grote poor…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.