Hoewel Hielkje Wester tot haar 21e zichzelf een echt hondenmens zou noemen is ze nu, zoals ze het zelf zegt: ‘200% Catmom’. Dat moet ook wel als je de zorg draagt voor een kattenfamilie in een café.

Een kattencafé, wie er nog nooit van gehoord heeft denkt ongetwijfeld dat het een ontmoetingsplaats betreft waar onze eigen huistijgers elkaar ontmoeten. Maar niets is minder waar! De klanten van zulke cafés zijn gewoon mensen en zij kunnen er een vaste groep katachtige cafébewoners treffen. In Japan zijn dierencafés al een gevestigd begrip, in Nederland bestaat het concept nog maar twee jaar. In februari 2016 opende Hielkje Wester (28) met succes Kattencafé Op z’n kop in Groningen als een van de eerste kattencafés in Nederland.

Kattensoep

Een gezellige huiskamer, waar katten en mensen zich thuis voelen, dat is hier het devies legt Hielkje uit. Het is maar de vraag of een van de negen eigenzinnige katten zin hebben in wat aandacht, want de voerpuzzels met brokjes (om het jachtinstinct van de dieren te bevorderen) worden net midden in het appartement neergezet. Het draait weliswaar om katten in dit café, maar doe maar gewoon zo normaal mogelijk: ga zitten in de huiskamer en drink een kopje thee of koffie (misschien wel met een stuk taart) en dan komen de katten vanzelf even kijken of je wilt spelen of even aaien.

Twintig vrijwilligers, een aantal medewerkers en natuurlijk Hielkje zelf zetten hun beste beentje voor om het de katten naar de zin te maken. Kattenbakken worden hier dagelijks verschoond, de dieren krijgen regelmatig een kattensoepje (zodat ze genoeg drinken) en brokken die tandsteen voorkomen en natuurlijk wordt er goed opgelet wat de katten nu eigenlijk willen – slapen, spelen, knuffelen of misschien wat kattenkwaad uithalen?

Ondernemen

In het kattencafé combineert Hielkje, opgegroeid in een echt ondernemersgezin, haar passie voor mens en dier. Ze wilde altijd al een eigen zaak en het was wachten op een goed en rendabel idee, en dat idee kreeg ze. Tijdens een vakantie las ze over kattencafés en dat liet haar niet meer los, ze zegde haar baan bij een commercieel bedrijf op en begon een van de eerste kattencafés in Nederland. Zelf had ze toen nog geen enkel vergelijkbaar bedrijf echt van binnen gezien – alleen via filmpjes en foto’s.

Hielkje maakte gebruik van crowdfunding om het café op te starten, hierbij investeerden 339 geïnteresseerden gezamenlijk 20 duizend euro. Op deze manier verkreeg het bedrijf een startkapitaal. Afhankelijk van het gedoneerde bedrag ontvingen de investeerder vervolgens een zelfgekozen vergoeding terug, dit varieerde van telefoonhoesjes en linnen tasjes tot het kiezen van een naam voor een van de katten. Twee jaar geleden opende ze haar zaak aan de Oude Ebbingestraat. In een week tijd waren er al honderd reserveringen van gasten die graag een bezoekje wilden brengen aan het café.

Veel klanten zijn kattenliefhebbers die thuis geen katten kunnen houden (bijvoorbeeld door allergische partners) of studenten die op hun kamer geen kat mogen houden. ‘Dat vormt een enorme groep mensen die verlegen zit om een kat’ vertelt Hielkje. Daarnaast zijn er ook klanten die zelf wel een kat thuis hebben en die langskomen voor de sfeer in dit café.

Harmonie

Bij het samenstellen van de groep cafébewoners is rekening gehouden met de behoeften van de katten, die voorheen in het asiel op een levensdoel zaten te wachten. Voordat de eerste zes in het café kwamen wonen werden ze al in een groep apart gezet, zodat ze aan elkaar konden leren kennen daarna konden ze rustig wennen aan een nieuwe plek. Het café voelde binnen drie dagen als een thuis voor de dieren en een aantal waren binnen enkele minuten al aan hun nieuwe leefruimte gewend.

Alle katten – inmiddels negen – leven in harmonie samen, als een echte kattenfamilie. ‘Na een jaar hebben we er vier kittens bij gehaald, ook uit het asiel’ vertelt Hielkje, ‘mensen denken dat die kittens wel een plekje vinden, maar vaak zitten ze er wel meer dan een jaar’. Het voordeel van jonge katten als nieuwste bewoners, is dat ze kunnen opgroeien in het café – dat gaat makkelijker ze hoeven minder aan alles te wennen.

De meeste katten zijn nog nooit buiten geweest, zoals de dove Benny die door een onfortuinlijke misstap ook nog eens een pootje moet missen. Maar Benny is niet zielig zegt Hielkje, hoewel dat er natuurlijk wel zo uitziet: ‘hij kan vet hard rennen en springt gewoon van de bank op de bar.’ Lapjeskat Mies is een van de twee katten die wel buiten geleefd heeft: ‘zij was op sterven na dood buiten gevonden, uitgehongerd’. Het is een goede plek voor de katten: aandacht (wanneer ze dat willen), hulp van een kattengedragsdeskundige, een dierenarts die langskomt (hoeven ze niet in zo’n naar kooitje), ’s nachts hebben ze het café voor zichzelf, lekker voer en leuk speelgoed en veel lieve verzorgers die echt verzot zijn op de beestjes.

Cat-Opoly

Ook voor de mensen is het goed vertoeven bij Op z’n kop: ‘het café heeft ook een maatschappelijk doel’ vertelt Hielkje. Een aantal vaste gasten haalt voldoening uit contact met de poezen, zoals de buitenlandse studenten die niet naar thuis-thuis kunnen in het weekend. Regelmatig spelen zij Cat-Opoly (Monopoly met een kattenthema) in de huiskamer vol katten. Het is een plek waar vriendschappen opgebouwd worden, gasten en medewerkers van het café hebben de liefde voor katten met elkaar gemeen. Zo is een mooi netwerk ontstaan van mensen die samen kattenfilms kijken en meedoen aan kattenyoga in het huiselijke Op z’n kop.

Sereniteit en rust in het café staat voorop. Katten zijn hele sensitieve dieren vertelt Hielkje, qua energie totaal onvergelijkbaar met honden: ‘een hond houdt van die energie en wordt daar blij van, katten moeten van die hyperactieve energie vaak niets hebben’. Hielkje merkt het ook aan het type gasten dat binnenkomt in het café: ‘ze zijn allemaal heel zachtaardig van karakter, als je dat niet bent vind je katten meestal niet leuk’.

Kattencafé Op z’n kop vindt u aan de Oude Ebbingestraat 57 in Groningen en is de hele week geopend (openingstijden, adres en meer info).

 

Meer lezen over kattencafés, crowdfunding en waar het fenomeen vandaan komt?
Lees: Spinnen, miauwen en kroelen in het café.