Er is inmiddels sprake van een ware trend in het cafélandschap: kattencafés duiken sinds twee jaar in bijna alle provincies van Nederland op. Amsterdam had de primeur, vervolgens doken er twee cafés met een soortgelijk concept op in Groningen. Wat zijn kattencafés, waar komt het idee vandaan en waar kunt u zelf een kijkje nemen? Noorderbreedte ging voor u op onderzoek uit en ging op bezoek bij twee verschillende kattencafés in de stad Groningen.

Kattenliefhebbers die zelf geen poes of kat kunnen houden, maar ook zij die thuis ook gewoon eentje hebben rondlopen, allemaal kunnen ze hier terecht. De liefhebbers komen samen in de fonkelnieuwe cafés die sinds een paar jaar als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten.

De opkomst van de kattencafés

Het liep twintig jaar geleden nog niet zo’n vaart met ’s werelds eerste kattencafé in Taipei (Cat Flower Garden). Tot plotseling de populariteit van het concept explosief groeide in 2005 met de opening van de eerste kattencafés in Japan. Het succes werd toegeschreven aan het beleid in Japanse huurappartementen waar vaak geen huisdieren toegestaan worden. Alleen in gezinsflats wordt het soms toegelaten. Zo kwam het dat deze nieuwe kattencafés volzaten met jonge, alleenstaande we…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.